​Vi er altid klar på telefon

29 67 64 66

Maj

Maj er en skøn måned, som byder på de sidste friske forårsoplevelser, før sommeren for alvor melder sig på banen. Der er ikke mange planter, du ikke kan plante ud, og heller ikke mange frø, der ikke kan lægges i jorden. Og de frø og planter, der allerede er i jorden, skal hver især have en masse opmærksomhed. Det skal til for at sikre optimale betingelser for den blomstring, som, for de flestes vedkommende, enten er i fuld gang eller som er lige på trapperne..


Køkkenhaven
Tynd ud i grøntsagerne, så du sikrer dig det størst mulige udbytte, og tag også alt det ukrudt med, som for alvor begynder at komme op af jorden nu. Det betyder hakning og lugning i bedene omtrent ugentligt. Overvej eventuelt at udlægge en ukrudts-dug, da den kan tage meget af ukrudtet før det bliver til noget.

Særligt vigtigt er det at passe på løgene. De er særligt sårbare overfor ukrudt, da de er dybt afhængige af, at så meget næring og vand som muligt når ned til deres rødder.

Vil du gerne forsøde tilværelsen sommeren over med lækre røde jordbær, så er maj en optimal måned at plante dem ud. Der findes et bredt udvalg i sorter, så du kan stort set planlægge det sådan, at den enkelte sort afløser den anden hele sommeren igennem.
 
10 ting at huske i maj måned:

 1. Vær opmærksom på udsigter til nattefrost – beskyt om nødvendigt planter, træer og buske
   
 2. Nye plæner skal sås sammen med de to-årige planter, som skal bruges til næste års forårsudplantning
   
 3. De eksisterende plæner skal luges og gødes regelmæssigt
   
 4. Sørg, at der er vådt og fugtigt i bedene og på græsplænen, samt at der er frisk vand i kar til fugle og vildt
   
 5. Hold godt øje med sygdom og skadedyr, så du kan tage det i opløbet, og beskyt de unge planter mod snegleangreb
   
 6. Beskær forårsblomstrende buske, buksbom og formede hække
   
 7. Så flere grøntsager efter behov
   
 8. Ventilation i drivhuset skal sikres
   
 9. Stiklinger tages af stauder, og de forårsblomstrende stauder skæres helt tilbage
   
 10. Plant georginerne ud


Drivhuset
Tomatplanter plantes midt i maj sammen med peberfrugt og agurk på voksestedet. Hvis tomatplanterne er lidt tynde, kan de sættes dybere på voksestedet. Dermed danner tomatplanten nye rødder fra det stykke af stænglen, som nu er under jorden. Dertil er der også plads til flere tomater på planten, fordi den nederste klase er tættere på jorden.

Blomsterhaven
Helt frem til efterårsferien finder du nu blomsterformer og farver, som smukt pryder blomsterhaven. Sørg for rigeligt med vand, hvis der er tørt, så du ikke risikerer at blomsterne visner. Hold derudover blomsterbedene fri for ukrudt ved jævnlig lugning og hakning.

Sørg for at nyde haven
Selvom der er mange opgaver at tage sig til, så husk at få det fulde udbytte af haven. Nyd det friske vejr, snus duftene dybt ind, nyd blomsternes farver, hør fuglenes kvidren og mærk det bløde græs med de bare tæer.
 

​Telefon

29 67 64 66

​e-Mail

uffe@haveogskov.dk

​Adresse

Vejlbyvej 2D, 5500 Middelfart