​Vi er altid klar på telefon

29 67 64 66

Januar

Januar måned er ikke just en havemåned. Der er kun få aktiviteter i haven, så der er tid til oprydning i skure, garagen og haven generelt. Er der noget, der trænger til reparation, er det også januar måned, det kan gøres. Et forskallingsbræt her, en knust rude i drivhuset der – det hele tager tid, og i januar har du den.

Men fordi armene og benene får ro, behøver tankerne og drømmene om haven ikke stå stille. Brug den mørke tid til at planlægge, hvordan haven skal se ud i de lyse måneder. Det er på denne årstid, du kan tillade dig at drømme stort og lade dig inspirere.10 ting at huske i januar måned:

 1. Fugle og vildt skal have frisk og frostfrit vand samt foder
   
 2. Beskyt krukkerne mod frost
   
 3. Fugtige blade ved planternes rodhals skal fjernes
   
 4. Ukrudt, som vokser om vinteren, skal fjernes
   
 5. Hold buske, træer og grene fri for den tunge sne
   
 6. Beskær og plant frugttræer, samt beskær øvrige træer og buske
   
 7. Sørg for god dræning af plænerne
   
 8. Tidlige grøntsager kan sås inden døre
   
 9. Ærteblomst kan sås inden døre
   
 10. Rodstiklinger fra stauder kan tages
 
 
Køkkenhaven og drivhuset
Sørg for grundig planlægning af alt fra indhold til størrelse af køkkenhaven. Tænk tilbage på sidste år, og genkald hvad der var for meget af samt hvad der var for lidt af. Du kan allerede nu finde de første frø i butikkerne og havecentrene, så du kan indkøbe forråd til den kommende såning. Afpas mængderne, så du får det optimale ud af køkkenhaven. Det samme gælder drivhuset. Sørg for at planlægge hvad og hvor meget du ønsker i år.

Afpas sædskiftet, så den samme planteart dyrkes samme sted med flere års mellemrum. Det mindsker risikoen for sygdom og skadedyr, og giver de bedste forudsætninger for et godt udbytte.
Træer og plænen
Plænen skal holdes fri for overfladevand, så sørg for godt dræn og stik eventuelt med en greb rundt omkring, så vandet kan trænge ned i jorden. Sørg i øvrigt for at holde aktiviteterne på plænen på et minimum, da vægt på plænen kan betyde, at jorden presses sammen omkring rødderne. Det giver væsentligt ringere vækstbetingelser for plænen, og kan ligefrem skade plænens forårs- og sommerpotentiale.

Men det kan dog være svært at holde sig væk fra plænen, især hvis man vil udnytte årstiden til beskæring og fældning af træer. Det er nemlig et godt tidspunkt at udtynde de løvfældende buske og træer. Det er også fint for fuglene at begynde at tynde i træer og buske, så der er plads til de kommende nye reder.

Sikring mod frosten
Sørg for, at de sarte planter får den væske, de har brug for. Men sørg også for, at dække mod den hårdeste frost. Ofte er det en balancegang at sikre planterne mod frosten, samtidig med de får tilstrækkeligt med vand.
 
Salt ikke for meget omkring planterne, da det kvæler planternes rodnet. Til gengæld er salt godt på stierne, da det også holder ukrudt væk.

​Telefon

29 67 64 66

​e-Mail

uffe@haveogskov.dk

​Adresse

Vejlbyvej 2D, 5500 Middelfart