​Vi er altid klar på telefon

29 67 64 66

December

December måned byder ikke på meget havearbejde – og dog. For selvom det er måneden med årets korteste dag, og hvor dagene ofte går med hygge indenfor, og ikke ude i haven, så er der masser af forberedelser, man kan gøre.

Et ordsprog siger, at forberedelse betyder alt. Det er ikke den fulde sandhed, når det kommer til havearbejde, men det hjælper i hvert fald.
 
 

10 ting at huske i december måned:

 1. Sørg for masser af føde til havens dyr og fugle, og sørg desuden for, at vandbade og kar ikke fryser til is
   
 2. Skure og hegn repareres, og der skal fejes og renses fortove og terrasser
   
 3. Træagtige prydplanter, frugtbuske og –træer beskæres sammen med vindruerankerne
   
 4. Alpine planter sås
   
 5. Ryst eventuel sne af hække, træer og buske
   
 6. Sørg for at holde planter i krukker – og frit udplantede planter – fri for frost
   
 7. Næste års pelagonier skal sås under dække
   
 8. Rosenkål hyppes for at beskytte dem
   
 9. Udvendige vandhaner skal isoleres
   
 10. Plænen repareres, hvis vejret tillader det
Drivhuset og køkkenhaven
Der er ikke meget aktivitet i drivhuset. Men de tidlige blomsterløg og stauderne tages ind til drivning sammen med juleroserne. Juleroserne fås i både rød og hvid, og er altid en fryd for øjet. De røde blomstrer og visner tidligere end de hvide, som sagtens kan stå i blomst til jul.

Har du ikke allerede gjort det, så er det også nu, du skal sørge for at klippe vinen ned til hovedstammen. Hvis ikke du sørger for at gøre det inden nytåret, begynder saften allerede at trække op i stammen, og så bløder vinen og bliver svækket ved senere beskæring.

Buske og plænen
Hele vinteren igennem kan du nyde vinterjasminens blomster. Du kan også fortsat plante visse sorter af buske, hvis vejret tillader det, ligesom du kan beskære der hvor det er nødvendigt.

Sørg for at dække sarte planter, mens potter og krukker dækkes til. Der er også rig mulighed for at nyde dværgbuskene. Hvis du har korneller, er det også årstiden hvor de skal nydes. De har flotte blodrøde eller karrygule grene.

Står der vand på græsplænen, så sørg for godt afløb ved et stikke en greb i rundt omkring. Er der ujævnheder i plænen, kan du også reparere disse, hvis vejrforholdene tillader det.
 
Havens dyr og fugle
På denne årstid skal der tages specielt hensyn til vildtet. Julemåneden handler om at gøre det godt for hinanden, så hvorfor ikke også gøre det godt for dyrene. Sørg for, at der er frisk vand til både fugle og andet vildt – holdt det frostfrit ved dagligt at tilse bade og kar.

Både små og store fugle er sultne, og der skal også næring til at holde deres høje kropstemperatur. Mejsebolde og andre foderbolde er yderst kærkomne på denne årstid.

Er du så heldig, at du har større vildt i haven, kan du også vælge at investere i en fodertønde. Vildtfoderblandinger er nemme at få fat på, og det samme er fodertønder. Hjortevildt kan give utroligt mange glade stunder, og det er lidt specielt at have de søde bambier på besøg i haven.

​Telefon

29 67 64 66

​e-Mail

uffe@haveogskov.dk

​Adresse

Vejlbyvej 2D, 5500 Middelfart