​Vi er altid klar på telefon

29 67 64 66

Juni

Kalenderen viser, at sommeren er begyndt. Dermed er det også blevet højsæson for havearbejdet, og der er masser af aktiviteter, at give sig til. Stort set alle planter kan sættes, og alle områder i haven skal ses efter.

Men selvom der er travlt, er det vigtigt at nyde havens flora, og få det meste ud af måneden, som også indeholder årets længste dag.
 
 
Blomsterhaven
Juni måned er en af de bedste måneder i blomsterhaven. Alt står i fuldt flor, og der er rig mulighed for at plukke blomster til buketter. Alle sommerblomsterne viser al deres pragt, og liljer pryder blomsterbedet smukt sammen med iris.

Står der sene tulipaner i din have, begynder de at visne nu. Efter afblomstringen kan du nippe blomsterstanden af, men sørg for at lade dem visne helt ned af sig selv. Det giver en langt bedre løgdannelse, da de så kan trække al energien fra bladene ned i løgene. Du kan eventuelt bøje dem ned, så det visne ikke ses så nemt i blomsterbedet.
 


10 ting at huske i juni måned:

  1. Sørg for at fjerne visne blade og planter, samt feje og holde haven pæn
     
  2. Sørg for udluftning i drivhuset og vand både have og drivhus omhyggeligt
     
  3. Lugning skal ske med jævne mellemrum, for at holde bede pæne og ordnede
     
  4. Så stauder, planter til vinter- og forårsblomstring samt julesalat
     
  5. Nye planter plantes ud sammen med tomater og andre sarte grøntsager
     
  6. Hold plænen pæn ved jævnlig klipning og beskæring af kanter
     
  7. Høst grøntsagerne efterhånden som de bliver klar
     
  8. Sommerblomster i bede, krukker og potter udplantes
     
  9. Jordbærudløbere skal holdes på plads, så der kan komme nye planter
     
  10. Sørg for frisk vand til fugle og vildt, hvis der er tørt i luften

Køkkenhaven
Nu kommer det første afkast fra køkkenhaven, og du kan blandt andet nyde de tidlige kartofler. Derudover vil der også være mulighed for at plukke de første salathoveder – dem kan du jo kombinere til en lækker salat sammen med de friske radiser, som også er ved at være klar.

Grøntsagerne skal tyndes i rækkerne. Står grøntsagerne for tæt, kæmper de om jordens næring. Det kan sætte planternes udvikling i stå, og dermed give ringe udbytte. For at undgå problemet kan du evt. vælge at nedlægge frøene med frøbånd. På den måde sikrer du dig korrekt afstand mellem hvert enkelt frø.

Plænen og hækken
Solen skinner og børnene vil gerne ud og løbe på græsplænen. Så sørg for at holde den nede, ved at klippe den regelmæssigt. Er der tørt, så sæt klippehøjden op. De fleste græsplæner kan sagtens klare sig gennem tørre perioder, men er der meget tørt i en periode, er du måske nødt til at vande. Bare husk at gøre det om aftenen, og helst i vindstille vejr, så afdampningen er minimal – på den måde får du mest ud af hver enkelte liter vand, du hælder på græsplænen.

Hækken skal også klippes, for at give plads til havens øvrige planter. Traditionelt skal den helst klippes inden Skt. Hans, men efterhånden siges det tit, at det blot skal overstås inden månedens udgang. Pas på fuglereder i hækken, og vent med at klippe hækken, hvis der er fugle og fugleunger i rederne. Brug eventuelt overskudsmaterialet fra hækken til at lægge mellem kartoffelrækkerne og porrerne – det holder på fugtigheden i jorden og forhindrer ukrudtsdannelse.
 

​Telefon

29 67 64 66

​e-Mail

uffe@haveogskov.dk

​Adresse

Vejlbyvej 2D, 5500 Middelfart