​Vi er altid klar på telefon

29 67 64 66

Juli

Den helt store sommerferiemåned er kommet, og nu skal der både nydes og ydes i haven. Der er mange gode ting i haven, som kan give et godt og sundt tilskud til den daglige madlavning.

Det er også en måned, hvor du skal holde et vågent øje med alle dele af haven. For udover at det er nu, du kan nyde godt af alle planterne, er det også tiden, hvor ukrudt, sygdomme og skadedyr har de bedste betingelser. Sørg for jævnligt at tilse haven, og tag problemerne i opløbet, før de spreder sig og bliver for uoverskuelige.
 
 
Køkkenhaven og drivhuset
Lige nu er det med at få høstet alle de gode sager fra både køkkenhave og drivhus. Sommer-månederne betyder friske grøntsager og andre godter i haven, så det er med at få det fulde udbytte mens tid er. Hvis du har en kompostdynge, fylder du bare på, efterhånden som du får overskuds-materialerne. Det er vigtigt at vande kompostdyngen, så du holder hele processen i gang. Lugningen må gerne være intens, da det holder planter og bede sunde. Agurker og peberfrugter høstes fra drivhuset, og planterne fortsætter sin udvikling måneden igennem. Så husk at sørge for rigeligt med vand og luft i drivhuset – bliver temperaturen for høj eller bliver der for tørt risikerer du, at store dele af udbyttet går tabt.

10 ting at huske i juli måned:

 1. Rejser du på ferie, så sørg for pasning af haven
   
 2. Sørg for god udluftning i drivhuset og vand jævnligt
   
 3. Plant nyt i køkkenhaven efter første høst er spist
   
 4. Så de sidste efterårsgrøntsager, herunder også salat til efterår og vinter
   
 5. Vinterkål plantes ud
   
 6. Pluk alle ribs, hindbær og solbær
   
 7. Høst løg og tag nye kartofler op
   
 8. Visne blomster skal fjernes fra haven, og tidligt blomstrende buske beskæres
   
 9. Gennemgå jævnligt haven for ukrudt, sygdom og skadedyr
   
 10. Sørg for frisk vand til fugle og vildt – særligt hvis der er tørt
 

 
Træer og buske

Frugttræerne kræver også en del opmærksomhed i juli måned. Hold et skarpt øje med dem, og sørg for at fjerne misdannede, insektplagede og skyggeramte frugter. En god tommefingerregel er, at der skal være en håndsbredde mellem frugterne.

Buskene skal ikke have så meget opmærksomhed, men høsten skal i hus. Det kræver at du gør en indsats, men til gengæld er udbyttet ofte flot, i forhold til arbejdsindsatsen. Bærrene kan fryses og gemmes til senere produktion af saft, tærter, is, syltetøj og alle mulige andre lækkerier. Sørg for at overdække de bedste buske og planter der har bær med fuglenet, så vores bevingede venner ikke stjæler hele høsten. Sørg samtidig for at gennemgå nettet så ofte som muligt, og frigør eventuelt de fugle, som sidder fast i nettet – og bare rolig, ingen fugle i din have bider så hårdt, at de gør noget form for skade. Brug eventuelt havehandsker, så du ikke er i direkte fysisk kontakt med fuglen.

Etabler støtte hvor det er nødvendigt
Mange planter og træer gror i et rasende tempo måneden igennem. Sørg derfor for at støtte de planter og træer, som trænger til det. Det inkluderer såvel frugttræer og stauder, som planterne i drivhuset. Brug solide stolper, så du er fri for at rette til hele tiden.

​Telefon

29 67 64 66

​e-Mail

uffe@haveogskov.dk

​Adresse

Vejlbyvej 2D, 5500 Middelfart