​Vi er altid klar på telefon

29 67 64 66

September

Kalenderen viser efterår, og de første gule blade er måske allerede drysset ned i din have. Efteråret er en årstid, som altid byder på smukke farver, og det er en ren fornøjelse at komme ud i haven. Men der er stadig masser af aktiviteter i haven før efteråret for alvor sætter ind, for måneden er ideel til plantning af alle typer planter.

Den står også på oprydning efter den forhåbentligt udbytterige sommer. Det er ensbetydende med, at der skal fjernes overskudsmateriale, komposten skal spredes så du er sikker på, den ikke er overfyldt.
 
 
Køkkenhaven
Hvis ikke din køkkenhave er ved at være tømt, så kan du roligt fjerne de sidste tilbageværende rester. Du kan sprede kompost i køkkenhaven, hvis den er lidt overfyldt. Men vær opmærksom på, at hvis du ikke tager det fra bunden, og der er planterester, gamle grøntsager og lignende, så tiltrækker det insekter, herunder myg, hvepse og bier.

Se desuden tilbage på sæsonen, og planlæg allerede nu, hvad der skal i køkkenhaven til næste år. Overvej, hvad gik godt og hvad gik mindre godt. Overvej også, hvad fik du godt udbytte af og hvad du gerne vil have mere eller mindre af. Noter det, så du kan huske det hele, hvis du i slutningen af vinter skal planlægge næste sæson.
10 ting at huske i september måned:

 1. Så nye plæner, kål til forårsbrug og salat til vinterbrug
   
 2. Riv og giv luft til etablerede plæner
   
 3. Plant forårsblomstrende blomsterløg og to-årige planter ud
   
 4. Fjern sommerens planteaffald for at sikre mod arnesteder for sygdom og skadedyr
   
 5. De fleste æbletræer og pæretræer høstes sammen med græskar, de sidste squash og kartofler
   
 6. Nye jordbær plantes
   
 7. Stedsegrønne buske, som skal flyttes, flyttes nu
   
 8. Gød ikke længere planter i potter og krukker
   
 9. Potter og krukkerne skal dog tilplantes med forårsblomstrende planter til udplantning
   
 10. Luk for udluftning i drivhuset, medmindre der stadig er meget fugtigt


Sørg for efterafgrøder
I det hele taget er det godt at sprede komposten i september måned. Materialet giver fremragende næring til jorden, så du fastholder et godt grundlag for flotte resultater i din have. Og de steder rundt omkring i haven, hvor der er bare pletter, er det en god idé at plante efterafgrøder – som også kaldes dækafgrøder eller miljøplanter. Navnene har de fået, da de dækker jorden og hindrer ukrudt, og fordi de optager næringsstofferne fra planterne, som ellers siver ned i jorden og grundvandet.

Blomsterhaven
Blomsterhaven står i flot flor, og synet præges af gyldenris, drejeblomst og høstfloks. Desuden skal stauderne plantes nu, så sørg for en grundig bearbejdning af jorden inden du sætter dem. Det gælder uanset om det er omlægning eller nyplantning af stauderne. Når du har sat stauderne, så husk at vande efter, selvom jorden er fugtig. Der er desuden rigeligt med dug om natten, som planterne kan optage, og derfor kan stauderne også nemt klare de varme septemberdage.

Plænen
Græsplænen kræver knap så meget opmærksomhed nu, som den har gjort sommeren igennem. Det er et godt tidspunkt at efterså bare pletter eller så nye plæner, fordi jorden stadig er fugtig og varm. Men sørg for at gøre det, inden der kommer for meget efterårsregn. Rødderne har ikke godt af alt for store regnmængder, da den klæge jord bliver til en hård skorpe i tørvejr – og dermed er vækstbetingelserne væsentligt forringet.

​Telefon

29 67 64 66

​e-Mail

uffe@haveogskov.dk

​Adresse

Vejlbyvej 2D, 5500 Middelfart