​Vi er altid klar på telefon

29 67 64 66

Oktober

De smukke efterårsfarver begynder at slå igennem, og både morgenerne og aftenerne byder på friske oplevelser i haven. Oprydnings-arbejdet fortsætter måneden igennem, med fjernelse af alle visne planter, nedklipning af visne stauder og fjernelse af visne blade.

Det er ikke en frimåned, selvom det bliver koldere og koldere i vejret. Frosten er på vej, og de ting der skal bjærges, skal bjærges nu. Det, som ikke kan bjærges, skal beskyttes godt mod den kommende tid med risiko for nattefrost. Så hold øje med vejrudsigten, og tag dine forholdsregler.


Køkkenhaven
Har du kål, porrer eller selleri, står de stadig i køkkenhaven, men skal snart i hus. Har du gulerødder, persillerødder, knoldselleri eller rødbeder, bør du tage dem op nu før frosten sætter ind. Hvis du lægger dem i sand, kan de holde sig hele vinteren, men de vil dog være knapt så sprøde, når de bliver brugt senere. Skorzonerrod, jordskokker og pastinakker kan du lade stå hele året, og udelukkende tage op, hvis du skal bruge det.

Krydderurterne skal du dog enten tage ind eller tørre, for de tåler ikke frost. Purløg og persille kan dog godt holde sig vinteren over, men eksempelvis basilikum eller citronmelisse kan ikke tåle frosten.
10 ting at huske i oktober måned:

 1. Fjern eller destruer materialer, som viser tegn på sygdom og skadedyr 
   
 2. Se til stauderne og del eventuelle sammenvoksede planter 
   
 3. Slå græsset med længere mellemrum 
   
 4. Kartofler og gulerødder skal tages op til opbevaring 
   
 5. De sidste pærer og æbler skal høstes 
   
 6. Er der bar jord, så grav områderne, og dæk derefter jorden 
   
 7. Plant de sidste stedsegrønne buske og forårsblomstrende udplantningsplanter 
   
 8. Så ærteblomst til næste år under beskyttede forhold, samt hestebønner til næste år 
   
 9. Frø fra træer og buske skal indsamles til senere såning 
   
 10. Tænk på havens fugle og vildt, og sørg for der frisk vand samt lidt fodertilskud
 
 
Plænen
Cirka midt i måneden er sidste gang, den skal klippes. Vi bevæger os nu ind i månederne, hvor brugen af plænen skal minimeres. Men efterlader du en længde på fire til fem centimeter, kan du nyde godt af nogle fordele. For det første er plænen lidt mere holdbar, i forhold til brug og slid på plænen. Dernæst er plænen bedre beskyttet mod mos. Så lad være med at klippe græsplænen helt ned før vinteren sætter ind, og giv plænen de bedste betingelser. Sørg samtidig for, at plænen er fejet og rengjort for gammelt græs og nedfaldent løv.
Buske og træer
Træerne og buskene har efterårsfarver nu. Har du birketræer eller ahorntræer så kan du beskære dem i oktober måned. Har du stadig pærer og æbler på træerne, kan du passende høste de sidste nu. Sørg for at fjerne eventuelt mugne frugter fra kasserne.
Blomsterhaven
Du kan nyde alle de flotte blomster, som stadig viser deres pragt. Det er for eksempel høstanemoner og drejeblomsten. Har du begonier eller georginer, skal du tage dem op og lægge dem i kasser sammen med andre knolde og løg, som ikke kan tåle frosten.

​Telefon

29 67 64 66

​e-Mail

uffe@haveogskov.dk

​Adresse

Vejlbyvej 2D, 5500 Middelfart