​Vi er altid klar på telefon

29 67 64 66

November

Kong Vinter banker på døren, og arbejdet med havens planter, blomster, træer og buske er efterhånden ved at være overstået. Det er en måned, som primært står på oprydning og klargøring til vinterens komme.

Det handler om forberedelse, både hvad angår vintermånederne, men også forberedelse til når foråret kommer tilbage. Der er nemlig masser af ting du kan gøre, som sparer dig tid når travlheden igen sætter ind i forårsmånederne.


Køkkenhaven
Køkkenhaven ligger stort set hen, bortset fra enkelte overvintrende grøntsager. Nogle enkelte af dem kan ikke tåle frost, så sørg for at dække dem godt til, således frosten ikke trænger ned. Her kan du bruge plastik eller grene og lignende overskuds-materiale fra haven. Tjek dog først, om der er syg-dom, hvis du bruger overskudsmateriale fra haven.

Læg også et lag kompost ud i køkkenhaven. Kompostbunken bugner, og du skal alligevel have tilført jorden næring. Efterhånden som orme og snegle bearbejder komposten på jorden, tilføres mikroorganismerne i jorden næring. Dermed får din køkkenhave bedre betingelser for at give vækst og flot afkast.
10 ting at huske i november måned:

 1. Fuglekasserne skal renses, og der skal fodres og stilles vand ud til fugle og vildt
   
 2. Afhold dig fra at tænde bål, men transporter i stedet overskudsmateriale til nærmeste genbrugsstation
   
 3. Du kan allerede nu beskære vinen, men senest inden årets udgang
   
 4. Tulipanløg og hvidløg kan lægges ned
   
 5. Skån plænen i frostvejr
   
 6. Sørg også for, at de nyplantede buske og andre sarte buske beskyttes mod vejrliget
   
 7. Plant frugttræer og –buske, udplantningsplanter til forårsblomstring samt nyindkøbte roser
   
 8. Sørg for at rydde op i haven, før vintermånederne kommer
   
 9. Krukker og potter, som skal stå ude vinteren over, skal isoleres, og de tomme skal rengøres
   
 10. Løvfældende buske og træer kan beskæres


Blomsterhaven
Ønsker du nye roser, så plant dem nu. Alle de beskadigede rødder skal skæres, for at give de bedste betingelser for fremtidig vækst. Når du sætter roserne, så lav hullet bredt, så rødderne kan sprede sig godt ud. Hæld derefter et godt lag kompost udover – ikke spagnum, da det suger vand og bliver til en isblok, når frosten kommer.

Stauderne kan der være forskel på, men fælles for dem er, at de skal have ro og fred. Dem, der stadig blomstrer, pryder blot videre, mens dem, der blomstrede i sommers, blot skal blive stående uklippet. Det giver nemlig god beskyttelse mod frost og dårligt vejr.

Træer og buske
Skal der flyttes træer, er november måned også en god måned til det – dog inden frosten sætter ind. Har du mulighed for det, så skær rødderne over en meter fra stammen et år forinden. Dermed dannes der nye skudspidser, og det giver formidable betingelser for dannelsen af et nyt og stærkt rodnet på træets nye ståsted.

Ønsker du pyntegrønt til eksempelvis dekorationer, kan du tage det fra de stedsegrønne buske nu. Det sparer både penge, fordi du ikke skal ud og investere i pyntegrønt, ligesom det ofte holder længere. Det skyldes, at det pyntegrønt, du finder i butikkerne, ofte er flere uger gammelt.

​Telefon

29 67 64 66

​e-Mail

uffe@haveogskov.dk

​Adresse

Vejlbyvej 2D, 5500 Middelfart